Dirk van Tol, keurslager

Reypenaer kaas

Geproduceerd door een kleine kaaszuivelfabriek volgens een traditionele methode. Gerijpt in het unieke microklimaat van het historische pakhuis in Woerden, waar de natuurlijke omstandigheden zorgen voor variaties in temperatuur en vochtigheid. 

De Reypenaer kazen kunnen worden beschreven als een kaas met intens romig smaak en uitzonderlijke aroma's. De beste kok van Spanje, Ferran Adria, tevens eigenaar van restaurant ElBulli, werkt met de Reypenaer kaas.  

Historische Rijping

Heel belangrijk voor de smaakontwikkeling van onze kazen is de historische rijping in het oude kaaspakhuis. Wij geven onze kazen alle tijd om hun rijke smaak te ontwikkelen. De rijpingsomstandigheden zijn daarbij essentieël. We laten de natuur juist meespelen met wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Bij deze historische rijping in het oude pakhuis is het gewichtsverlies verhoudingsgewijs groot.

Platter van vorm

Onze Reypenaer kazen zijn dan ook platter van vorm dan hun soortgenoten die op een industriële manier zijn gerijpt. (Industriële fabriekskaas wordt gerijpt bij een kunstmatig laag gehouden temperatuur en een hoge luchtvochtigheid, om ze zo snel mogelijk te kunnen verkopen met zo min mogelijk gewichtsverlies). De Reypenaer kazen hebben door de natuurlijke rijpingsomstandigheden zo'n 25% van hun oorspronkelijke gewicht verloren. Dit alles om uiteindelijk het beste smaakraffinement te bereiken.

Vakmanschap

Naast de rijpingsomstandigheden, is het vakmanschap minstens zo belangrijk. Het is het vakmanschap, op decennia praktijkervaring gebaseerd, dat de kaasmaker in staat stelt om het rijpingsproces zo te sturen dat de gewenste smaak zich optimaal kan ontwikkelen.

Het oude pakhuis

Het oude pakhuis speelt bij de rijping een belangrijke rol. Het ligt pal aan de Oude Rijn in Woerden. Het microklimaat in dit pakhuis wordt gekoesterd en bijgestuurd indien nodig door het openen en sluiten van de (vele) luiken in het pand, en door bij te verwarmen in de winter en de luiken tussen de etages te openen.

Microflora

Dan is er ook nog de microflora aan bacteriën en schimmels die zich in het hout van de kaasplanken, balken en vloeren hebben genesteld.
Deze factoren zijn niet te meten, en we kunnen hun effect ook niet wetenschappelijk onderbouwen, maar we proeven het effect wel degelijk in de rijk geschakeerde smaak!

Dirk van Tol, keurslager

Hesseplaats 41
3069EA Rotterdam
0102867190
0102867191

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 08:00 - 18:00
zondag Gesloten